Uusvanhat, kansainväliset ja yksilölliset etunimet muodissa

Etunimikirja
26.9.2017 - 11:45
Etunimikirja – Suomalaiset nimitrendit 2000-luvulla kertoo, miltä suomalaisten etunimet näyttävät tänä päivänä, ja kuinka omaperäistä tai kansainvälistä nimistömme on.

Etunimikirja avaa suomalaisten nimenantoa alan tuoreimman tutkimuksen perusteella. Kirja tarkastelee nimiä niin virallisten väestötilastojen, nimien kielellisen taustan kuin yhä nopeammin vaihtuvien nimitrendien näkökulmasta.

2000-luvulla muodissa ovat olleet ns. uusvanhat nimet, kuten Iida, Siiri, Frans ja Väinö. Suosittuja ovat myös uudet kansainväliset nimet, kuten Erin, Isla, Luka tai Noel. Suomalaisten nimenanto on myös vahvasti yksilöllistynyt: yhä useampi lapsi saa erikoisen, jopa vanhempien itse keksimän etunimen. Lisäksi maahanmuuttajien nimet ovat monipuolistaneet nimistöämme.

Suomalaisten nimitrendien lisäksi kirja esittelee kielivähemmistöjen etunimiä ja muiden maiden nimimuoteja sekä avaa maamme nimipäiväkulttuuria ja nimilakia. Asiantuntevaa tutkimustekstiä värittävät etunimiin liittyvät sanonnat ja tarinat.

Minna Saarelma-Paukkala on nimistöntutkimuksen dosentti ja Helsingin yliopiston almanakkatoimiston johtaja. Vuodesta 2010 lähtien hän on vastannut suomalaisen nimipäiväkalenterin ylläpidosta.

Kirja SKS:n verkkokaupassa.