Minun maisemani

Muistitietokeruu 15.10.2017–1.6.2018

Mikä on sinun maisemasi? Onko se mielessäsi vai ympärilläsi? Kerro muistosi!

Me elämme maisemissa, olivatpa ne sitten haavetiloja tai ympäröivää todellisuutta. Ne voivat olla erämaata tai esplanadeja, saaristoa tai syrjäkyliä, lähiöiden takamaita, soita, peltoja tai taajamia. Keräämme nyt muistoja ja kokemuksia suomalaisille tärkeistä maisemista. Kuvaile, mikä tekee sinun maisemastasi oman tuntuisen. Onko se maisema, jossa elät arkeasi vai maisema, jonne unelmoit pääseväsi? Kerro, millainen on maisemaelämäkertasi.

Voit vastata suomeksi, ruotsiksi tai saameksi. Kirjoittamisen tukena voit halutessasi käyttää karttoja ja merkitä niihin sinulle tärkeitä paikkoja. Karttoja voit ladata ilmaiseksi esimerkiksi osoitteesta pikakartta.fi.

Kirjoituksessasi voit pohtia esimerkiksi seuraavia teemoja:

  • Mikä sinun maisemasi on? Miten koet oman maisemasi? Mikä tekee maisemasta sinulle erityisen?
  • Missä sinun maisemasi on? Maalla vai kaupungissa? Onko se meri, järvi, suo, lampi, metsä, tunturi tai pelto? Vai taajama, kaupunki, lähiö tai torinlaita?
  • Ovatko sinulle merkittävät maisemat muuttuneet elämäsi aikana? Miten aika vaikuttaa maisemaasi? Onko lapsuutesi maisema eri kuin maisemasi aikuisena?
  • Miten toimit maisemassasi? Elätkö, virkistäydytkö, haaveiletko, lepäätkö tai ulkoiletko siellä? Hoidatko maisemaasi? Voitko vaikuttaa siihen vai haluatko pitää sen tietynlaisena?
  • Miten aistit omaa maisemaasi? Tekevätkö sen sinulle merkittäväksi äänet, se mitä näet, mitä haistat tai tunnet? Millaisia tunteita sinun maisemasi herättää sinussa: kauneuden kokemuksen, voimaa, lepoa, iloa, pelkoa, nautintoa?
  • Miten maisemassasi on hyvä olla? Yksin, ystävän tai lasten kanssa? Onko maisemasi sinulle ajankohtainen vai onko se muisto tai haave? Ikävöitkö maisemaasi?
  • Onko kesämaisemasi eri kuin talvimaisemasi? Millaisia kokemuksia sinulla on jäästä ja lumesta?

Tiedotamme keruun tuloksista syksyllä 2018. Vastaajien kesken arvomme kirjapalkintoja.

Keruun järjestävät Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Svenska litteratursällskapet i Finland ja Turun yliopiston kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelman tutkija Laura Seesmeri.

Lisätietoja:
Laura Seesmeri, lakapu@utu.fi
SKS:n arkisto, puh. 0201 131 240, keruu@finlit.fi

Vastausohjeet

Kirjoita omalla kielelläsi ja tyylilläsi. Tekstien pituutta ei ole rajoitettu. Kirjoita vastaukseesi suostumuksesi siihen, että lähettämäsi aineisto arkistoidaan nimellä tai nimimerkillä SKS:n arkistoon.

Otamme vastaan myös valokuvia. Lähettämällä kuvat annat suostumuksesi kuvien arkistointiin SKS:n arkistoon sekä niiden tutkimiseen ja julkaisemiseen arkiston sääntöjä noudattaen. Muista kuvaluovutuksista ota yhteyttä arkistokuvat@finlit.fi.

Tutustu SKS:n arkiston keruuohjeisiin.

Lähetä kirjoituksesi 1.6.2018 mennessä

  • alla olevalla lomakkeella tai
  • postitse osoitteeseen Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, arkisto, PL 259, 00171 Helsinki, merkitse kuoreen tunnus ”Maisema” tai
  • sähköpostin liitetiedostona osoitteeseen keruu@finlit.fi, merkitse aihekenttään tunnus ”Maisema".
Jos kirjoituksesi ylittää 5 000 merkkiä, liitä teksti tiedostona.