Muna

Munaan sisältyy uusi elämä - hedelmällisyys, syntyminen ja jälleensyntyminen - sekä symbolisesti että konkreettisesti. Maailmanmuna on kuulunut mm. egyptiläisten, kiinalaisten ja inkojen vanhoihin myytteihin. Myös kalevalainen maailmansyntyruno kertoo munasta, joka särkyy vierähtäessään veteen saaresta tai Väinämöisen polvelta; munan osista syntyvät maaemä, taivas, aurinko sekä muut taivaankappaleet. Germaanien muinaisessa kevätpäiväntasauksen juhlassa uhrattiin munia Ostera-jumalalle. Kristityt selittivät munankuoren vertautuvan Kristuksen hautaan, josta elämä murtautuu ulos. Keltuaisen keltainen on tärkeä pääsiäisen ja kevään väri.

Munia on aina käytetty ravintona, kananjalostuksen kehittyessä myös lahjaesineinä yhä enemmän. Vähävaraiset juutalaiset antoivat munia syntymäpäivä- ja uudenvuodenlahjoiksi isännilleen ja ystävilleen. Keskiajalla Keski-Euroopassa pääsiäismunia siunattiin ja vietiin pelloille kasvukauden edistämiseksi. Munia värjättiin aluksi ylösnousemuksen värisiksi eli punaisiksi: legendan mukaan Maria Magdaleenan keisari Tiberiukselle ojentama ensimmäinen pääsiäismuna oli punainen. Väri- ja materiaaliskaala laajeni 1500-luvulta lähtien ja pääsiäismunat saapuivat myös Itä- ja Pohjois-Eurooppaan, mutta vielä 1800-luvullakin kananmunat - posliinista, lasista tai jalometalleista valmistetuista koristemunista puhumattakaan - olivat Suomessa vain ylhäisön ja säätyläisten pääsiäisperinnettä. Ortodokseilta omaksuttiin munan käyttötapoja niin ruokatalouteen, koristeluun kuin pääsiäisleikkeihinkin.

Munien värjäys ja maalaus on monissa maissa kehittynyt omaksi kansantaiteen lajikseen. Meillä yleisintä on ollut keittää munat sipulinkuorien kanssa punaruskeiksi. Lasten suklaamunien koreat päällyspaperit alkoivat tavallaan täyttää samaa tehtävää. Fazerin ensimmäiset suklaatäytteiset Mignon-munat tulivat myyntiin 1896 ja ontot suklaakuoriset 1908. Jälkimmäisten sisältä paljastuva yllätys - vielä 1960-luvulla lähes poikkeuksetta sormus - on ideana peräisin avautuvista korumunista. Pietarissa 1800-luvulla tsaarin hovikultaseppänä toimineen ranskalaissyntyisen Carl Peter Fabergén loisteliaat pääsiäismunat ovat alan tunnetuin ja arvostetuin tuotemerkki.