Keski- ja kaakkoisosat

Keski-Suomi, Etelä-Savo, Etelä-Karjala
Lehtimaja Luonnon kovettaminen
Juhannuksena haettiin paljon koivuja metsästä ja tehtiin pihaan lehtimaja. Myös riivittiin lehtiä, haavanlehtiä lattialle. Juhannusiltana söivät nuoret suolaisen sillin, joka janoitti kovasti ja kuka unissa tuli vettä tarjoamaan, oli tuleva puoliso.
 

- Keuruu, HAKS 4035.1935

Kun käy juhannusyönä ennen auringonnousua hautausmaalla ja pyyhkii siellä naamansa nenäliinalla, joka on kostutettu kolmen haudan päällä kasteessa, niin luonto kovenee ja tietää aina edeltäpäin millaisia avunpyytäjiä kulloinkin tulee luokse.
 

- Konnevesi, Keskis. Osak. 211.1937

Soittajaksi Juhannusvelli
Jos millä pelillä haluaa opetella soittamaan, niin pitää ottaa se peli ja juhannusyönä yksin mennä sellaisen kosken luo, joka on vähintään 2 km:n päässä lähimmästä asumuksesta. Kun sitten istuu kosken kivelle, niin kyllä tulee opettaja.
 

- Kivijärvi, O. Harju 2342.1938

Kynttelinä kynnet syötiin,
Laskiaisena sorkat,
Juhannuksen aattona velli.

  - Rautalampi. Uno Holmberg 221.1909

Hampunkylvö Ammuntaa
Liina (hamppu) piti aina kylvää juhannusaattona. Silloin sai siitä parhaan sadon ja muutenkin se oli isiltä peritty tapa.
 

- Nilsiä. E. Horttanainen, KRK 94:707.1935

Juhannuskokko: Kun vene palo oikee riemakasti, ammuttii pyssylä - sol semmosta riemunnostoo.
 

- Konnevesi. Kyllikki Sutinen 308.1936

Kuura ja lehdet Tuuli vie puolukat
Kuinka monta viikkoa ennen joulua ensikerran on kuuraa puissa, yhtämonta viikkoa ennen juhannusta puhkeavat lehdet puihin.
 

- Mikkeli. V. Lyytikäinen, KRK 81:18.1935

Jos juhannusyönä tuulee, ei tule puolukoita sinä vuonna.
 

- Suomenniemi. A. Raila 1176.1939 - Malakias Montan

Alasti katolle Koristellut sarvet
Jos tietää jossain lähiseuvussa olevan raha-aarteen, pittää juhannusyönä männä alasti muutetun suojan katolle, sillon sen näkköö. Se (piru) näät sinä yönä kirkastaa rahojaan ja siit ne saa pois.
 

- Juva. J. Ruottinen 45.1899

Juhannusaattona tekivät paimenet liuhtoja, jotka pantiin lehmien sarveen. Liuhdat talletettiin ja syötettiin jouluaamuna lehmille.

  - Pertunmaa. Katri Kaukonen 1721.1937

Kokon napa Kaivo kertoo
Kun juhannuskokossa napa kaatuu, viedään sinä vuonna talosta tytär.
 

- Mäntyharju. A.H. Rakolainen 204.1890

 Jos kokko kaatua romahti jonnekin päin, niin sieltä päin sanottiin tyttöjen ensiksi menevän miehelään. Ja siis sieltä päin osattiin odottaa pitoja.

- Luumäki. Hml alakoulusem. 5571.1935

Ku mänee kaivosta kuutelemaa Jussipäivyönä, ni sitt joka kuulee avaime helinä, ni se piäsee emännäks, ja joka lapse itkuu kuuloo, se sua sitte lapse.

- Hirvensalmi. O.Hyyryläinen 30.1892 (?)

Kultainen pouta Varma kesä
Ierikan aikainen saae ja Juhannuksen aikainen pouta maksavat tuhansii tynnyrillöi kultaa.
 

- Kuolemajärvi. Ulla Mannonen 2981.1937

Joulun on talv ja juhanuksen on kesä, sen tietiä varmast.
 

- Rautu. H. Onttonen 3188.1938

Saraheiniä Punainen lanka
Juhannusyönä otetaan esim. 12 kpl saraheiniä (Huom. parillinen luku). Heinät solmitaan keskeltä yhteen kaikki. Sen jälkeen aletaan solmia heinien päitä vastatusten. Heiniä solmitaan niin kauvan kunnes kaikki on solmittu. Tämän jälkeen avataan keskellä oleva solmu. Jos nyt heinistä on muodostunut yhtäläinen rengas, tapahtuu se mitä sillä hetkellä hartaimmin toivoo.
 

- Mikkeli. Veikko Lyytikäinen 48.1936

Juhannusta vastaan yöllä solmittiin rukiiseen punainen lanka. Jos se korsi, missä lanka oli, kasvoi muita pidemmäksi, tiesi tämä onnea.
 

- Konnevesi. Keskis.Osak. 195.1937

Kolme lankaa kilpasilla Vastan tyvi
Juhannusaattona sidotaan kolme eriväristä lankaa olkiin. Sininen, musta ja punainen lanka. Syksyllä tarkastetaan, mikä olki on kasvanut pisimmäksi. Jos mustalankainen olki on pisin, tietää se surua. Jos punalankainen on pisin, on odotettavissa iloa. Sinilankainen tuo onnea.
 

- Luumäki. Hml alakoulusem. 32178.1944

Kun heittää juhannusaattona vastan saunan katolle ja mihin päin tyvi kääntyy, sieltä päin tulee sulhasia. Jos tyvi kääntyy kirkolle päin kuolee sinä vuotena.
 

- Savitaipale. T.Rikkilä, KRK 85:43.1935

Seppeleet purossa Tyynyn alle oksia
Sidottiin kukkaseppeleitä ja päästettiin puroon. Jos virta vei ne pois, joutui naimisiin, mutta jos ne tarttuivat kiinni reunaan, silloin kuoli.
 

- Sakkola. Maria Virolainen 2053.1948 - Anni Paukku, s. 1887

Kun menee nukkumaan sellaiseen paikkaan, jossa ei ole ennen nukkunut, pitää ottaa kolmesta eri puusta oksa, panna tyynyn alle ja sillon näkee tulevia asioita.
 

- Kaukola. M.Häkli, KRK 125:51.1935