Kouluille

Kuva: Laura Tikkanen, SKS
Tutustu SKS:n oppimisaineistoihin tai tule opintokäynnille SKS:an! Tarjoamme kouluille SKS:n aineistoihin perustuvia opetuspaketteja verkossa. Opintokäynnillä SKS:n talossa nuoret innostetaan sekä tulkitsemaan että tuottamaan itse kulttuuriperintöä.

SKS:n oppimisaineistot on tarkoitettu koululaisille ja opiskelijoille oppimisen tueksi. Voit hyödyntää oppimistehtäviä vapaasti opetuksessa. Opetuspakettimme ovat opetusalan ammattilaisten tekemiä ja niissä on otettu monipuolisesti huomioon opetussuunnitelman eri osa-alueet oppiainerajat ylittäen.

SKS:n oppimisaineistot

Kaksikielinen oppimisaineisto vuoden 1918 tapahtumista

1918. Minä olin siellä. Elämää sodan aikana (1918. Jag var där. Livet under kriget) on Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran ja Svenska litteratursällskapet i Finlandin tuottama oppimisaineisto Suomen sisällissodasta. Kirja perustuu arkistoaineistoihin, joita oppimistehtävät täydentävät. − SKS ja SLS ovat lahjoittaneet 25 kappaletta kirjaa kaikkiin Suomen peruskouluihin ja lukioihin maaliskuussa 2017.
Kirjan pdf-versio ja lisämateriaalia löydät 1918-verkkosivulla.

SKS:n vuotuisjuhlapakettien oppimisaineistot

SKS:n vuotuisjuhlatietopakettien tehtävissä kuljetaan suomalainen vuotuisjuhlakalenteri läpi pääsiäisestä jouluun. Tehtävien avulla oppilaat tutustuvat vuotuisjuhlaperinteisiin sekä ryhmän kanssa että itsenäisesti kirjoittaen.
Käsikirjoitus: Henna Degerlund, Saara Korhonen ja Elina Lindholm, 2012.

Pääsiäinen
Miksi pääsiäinen osuu vuosittain eri päivälle? Miksi pääsiäisen ruokaperinteeseen liittyvät kananmunat ja mämmi? SKS:n pääsiäispaketin tehtävien avulla tulevat tutuksi kevään juhlat laskiaisesta helluntaihin.

Juhannus
Miksi juhannuksena poltetaan kokkoa ja mikä on juhannussalko? SKS:n juhannuspaketin tehtävät antavat tietoa keskikesän juhlan huvituksista ja ennustuksista, kuten juhannuskokosta ja juhannustaioista.

Kekri
Mitä juhlia ovat kekri ja halloween? SKS:n kekrisivuston tehtävät luovat katseen tuhatvuotiseen syysjuhlaperinteeseen. Uusin tulokas kalentereissamme on halloween.

Joulu
Mitä tarkoittaa adventti ja kuinka kauan se kestää? SKS:n joulupaketin tehtävät vievät vuoden odotetuimman juhlan tunnelmaan kertomalla joulun ajan perinteistä, kuten joulupukista, tiernapojista ja Lucia-neidosta.

Aleksis Kiven Nummisuutarien kriittisen edition oppimisaineistot

Tutustu Suomen hauskimpaan näytelmään! Aleksis Kiven Nummisuutarit-näytelmän oppimistehtävien avulla yläkoululaiset ja lukiolaiset käyvät läpi opetussuunnitelman eri osa-alueita näytelmästä muihin tekstilajeihin ja harjoittelevat kielen erittely- ja analysointitaitoja. Samalla tulee tutuksi Nummisuutarien kieli ja sanasto. Aleksis Kiven Nummisuutarien digitaalinen kriittinen editio tuo näytelmän nykylukijalle siinä muodossa kuin Kivi itse sen julkaisi.
Käsikirjoitus: Heidi Haltia ja Riina Behl, 2013.

Kalevalan oppimisaineisto

Johdata oppilaasi Suomen kansalliseepoksen Kalevalan maailmaan SKS:n Kalevala-oppimistehtävien avulla! Tehtävät on suunnattu erityisesti yläkoululaisille ja lukiolaisille, mutta ne soveltuvat myös muiden Kalevalasta ja kansanrunoudesta kiinnostuneiden käyttöön.
Käsikirjoitus: Olli Aarni, 2014

Kieli ja identiteetti – suomen kielen oppimateriaali verkossa

Valitse oma kielellinen identiteettisi ja lähde matkalle suomen kieleen! Kieli ja identiteetti -verkkojulkaisu lähestyy uudella tavalla nykysuomalaisten kieltä.
Käsikirjoitus: Tuula Uusi-Hallila, 2006.

Realismin värejä ja sävyjä -oppimateriaali

Realismin värejä ja sävyjä -oppimateriaalin tehtävät tutustuttavat suomalaiseen 1880- ja 1890-lukujen realismiin ja naturalismiin. Tehtävät on laadittu ennen muuta lukioiden ja muiden perusopetuksen jälkeisten oppilaitosten äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksen tarpeisiin.
Käsikirjoitus: Anne Helttunen, 2003.

SKS:lla on myös muita verkkoaineistoja, jotka sopivat hyvin käytettäväksi oppimisaineistoina:

Kalevala
Miksi Kalevalan päivä on 28.2.? SKS:n Kalevala-sivustolla on tutkittua tietoa Kalevalasta, mm. vuoden 1849 Kalevalan teksti kokonaisuudessaan ja tarkistettuna. Sivusto tarjoaa Kalevala-tietoa suomen lisäksi kymmenellä kielellä. Sivuston oma hakutoiminto helpottaa halutun tiedon löytymistä.

Aleksis Kivi
Ulottuvillasi on nyt kaikki, mitä Aleksis Kiven tuotannosta on tallella SKS:n arkiston ja kirjaston kokoelmissa! Keskustelu Aleksis Kivestä jatkukoon!

Johan Ludvig Runeberg
Millaista kirjeenvaihtoa J. L. Runeberg kävi teostensa suomentajien kanssa? Sivustolla voit tutustua myös Vänrikki Stoolin henkilöhahmojen elämäkertoihin Kansallisbiografiassa.

Juhani Aho
Juhani Ahon arkisto SKS:ssa sisältää käsikirjoituksia, kirjeitä, valokuvia ja muuta kirjailijan aineistoa. Miltä näyttää Ahon Yksin-romaanin käsikirjoitus? Entä millaista kalastuspäiväkirjaa Aho piti?

SKS:n talon historia
Sebastian Gripenbergin suunnittelema SKS:n talo Helsingin Kruununhaassa on palvellut seuraa vuodesta 1890. Milloin taloon hankittiin pölynimijä? SKS:n talon historia -verkkosivusto esittelee rakennuksen vaiheita elävästi kuvin ja tekstidokumentein.

Kolonkolonkolo
Kolonkolonkolo on lasten- ja nuortenkirjallisuuden sivusto, joka tutustuttaa niin kotimaiset kuin ulkomaiset lukijat suomalaisten lasten- ja nuortenkirjailijoiden tuotantoon ja yksilöllisiin työskentelytapoihin.

Tule opintokäynnille SKS:an!

Opintokäynnillä pääset tutustumaan SKS:n kulttuuriperintöaineistoihin paikan päällä.

SKS tuottaa uusia työpajakokonaisuuksia aika ajoin. Tällä hetkellä on valmiina työpajat seuraavista aiheista: Kalevala, Millaista on arkistoaineisto, Nuoruus ennen ja nyt, Paikalliskulttuuri ja identiteetti sekä Teknologia.

Voimme räätälöidä työpajoja toiveidesi ja aikataulujesi mukaan. Työpajaan kuuluu myös tutustuminen ja työskentely SKS:n arkiston tutkijasalissa.

Opintokäyntiin kannattaa varata 1–2 oppituntia ynnä matkat.

Annamme mielellämme ideoita, miten opintokäyntiin voi valmistautua. Opintokäynnillä oppilas tutustuu kulttuuriperintöömme ja sen hyödyntämiseen. Käynnin jälkeen toivomme oppilaan toimivan myös kulttuuriperintömme kartuttajana. Tämä tapahtuu Muistikko-keruualustan kautta. − Muistikko on SKS:n toteuttama palvelu, jossa voit kertoa tarinoita ja muistojasi ja sijoittaa ne tiettyyn paikkaan maailman kartalla. Tekstin lisäksi voit tallentaa kuvia ja linkkejä. Muistikossa jaat tarinasi saman tien muiden kanssa ja SKS säilyttää ne kulttuuriperintönämme tuleville sukupolville.

Ota yhteyttä: tiedotus@finlit.fi tai 0201 131 231 / viestintä