Päivä itsenäisyyttä

Keruu itsenäisyyspäivään liittyvistä tavoista ja käsityksistä 1.–31.12.2016

Itsenäinen Suomi täyttää vuonna 2017 sata vuotta. Itsenäisyys ja suomalaisuus ovat esillä mediassa etenkin itsenäisyyspäivinä, jolloin suomalaiset katsovat Linnan juhlia, käyvät hautausmailla ja osallistuvat mielenilmauksiin. Uutisissa näkyy eliitin juhlinta jumalanpalveluksineen, toisaalta näiden rinnalla Köyhien itsenäisyyspäiväjuhlat, Kuokkavierasjuhlat sekä 612-soihtukulkueet.

Haluamme kartoittaa itsenäisyyspäivään liittyviä käsityksiä ja tapoja, myös julkisuudelta piiloon jääviä. Toivomme vastauksia kaikilta suomalaisilta herättipä itsenäisyyspäivä sinussa positiivisia, neutraaleja tai negatiivisia tuntemuksia. Ei ole väliä, oletko syntynyt Suomessa vai ulkomailla, tai vietätkö itsenäisyyspäivän Suomessa. Odotamme juuri sinun vastaustasi, sillä jokainen vastaus on tärkeä.

Kirjoittamisen apuna voit käyttää seuraavia kysymyksiä:

Millainen on itsenäisyyspäiväsi?

  • Kerro, mitä itsenäisyyspäivä merkitsee sinulle. Miten sinä vietät itsenäisyyspäivää? Poikkeaako se normaalista vapaapäivästäsi?
  • Keitä tapaat itsenäisyyspäivänä? Millaisissa paikoissa vietät sitä? Miten pukeudut? Mitä syöt? Mitä erityisiä tapoja sinulla/perheelläsi/ystäväpiirilläsi on?
  • Miten itsenäisyyspäivän vietto on muuttunut elämäsi varrella? Vietätkö itsenäisyyspäivää samalla tavoin kuin lapsuudenkodissasi vai oletko luonut uusia tapoja?
  • Jos työskentelet itsenäisyyspäivänä, millainen työpäiväsi on?
  • Onko itsenäisyyspäivällä ja sen vietolla mielestäsi  uskonnollisia, maailmankatsomuksellisia tai poliittisia kytköksiä?

Halutessasi voit lähettää kuvia itsenäisyyspäivän vietostasi.

Liitä mukaan taustatietosi: syntymävuosi, sukupuoli, syntymämaa, koulutus, ammatti sekä asuinkunta ja maa (mikäli ei Suomi).

Keruun järjestää Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Keruu liittyy FT, dos. Tiina Mahlamäen ja FM, YTM Jere Kyyrön tutkimusprojektiin Kansalaisuskonto 100-vuotiaassa Suomessa. Sen pohjalta julkaistaan tietokirja sekä tieteellisiä julkaisuja.

Tiedotamme keruun tuloksista helmikuussa 2017. Arvomme kaikkien osallistuneiden kesken kirjapalkintoja.

Lisätietoja:
SKS:n arkisto, puh. 0201 131 240, keruu@finlit.fi
FT, dos., yliopistonlehtori Tiina Mahlamäki, Turun yliopisto, tituma@utu.fi
FM, YTM, tohtorikoulutettava Jere Kyyrö, Turun yliopisto, jjkyyr@utu.fi

Vastausohjeet

Kirjoita omalla kielelläsi ja tyylilläsi. Tekstien pituutta ei ole rajoitettu. Kirjoita vastaukseesi suostumuksesi siihen, että lähettämäsi aineisto arkistoidaan nimellä tai nimimerkillä SKS:n arkistoon.

Otamme vastaan myös valokuvia. Lähettämällä kuvat verkkolomakkeella annat suostumuksesi kuvien arkistointiin SKS:n arkistoon sekä niiden tutkimiseen, julkaisemiseen ja esittämiseen arkiston voimassa olevia sääntöjä noudattaen. Muista kuvaluovutuksista pyydämme ottamaan yhteyttä osoitteeseen arkistokuvat@finlit.fi.

Tutustu SKS:n arkiston keruuohjeisiin.

Lähetä kirjoituksesi 31.12.2016 mennessä

  • alla olevalla lomakkeella tai
  • postitse osoitteeseen Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, arkisto, PL 259, 00171 Helsinki, merkitse kuoreen tunnus ”Itsenäisyyspäivä” tai
  • sähköpostin liitetiedostona osoitteeseen keruu@finlit.fi, merkitse aihekenttään tunnus ”Itsenäisyyspäivä".
Jos kirjoituksesi ylittää 5 000 merkkiä, liitä teksti tiedostona.