Toivo arjessa

Toivo
Muistitietokeruu 1.4.–31.8.2017

Elämme vaikeita aikoja. Maailmanpolitiikan jännitteet, heikentynyt taloustilanne, lisääntynyt eriarvoisuus ja nousevat ääriliikkeet herättävät keskustelua. Niiden luoma ilmapiiri vaikuttaa uskoomme tulevaisuudesta, toiveisiimme, toivoomme ja toivottomuuteemme. Toivo ja toiveikkuus suuntaavat tulevaan. Niiden merkitys arjen teoissa korostuu aina tällaisina aikoina.

Keräämme muistoja, näkökantoja ja odotuksia toivosta. Kerro, mitä toivo merkitsee juuri sinulle. Mitä toivo on tällä hetkellä? Mitä muistoja sinulla on toivosta?

Ideoita ja innostusta voit hakea seuraavista aiheista:

  • Kerro suhtautumisestasi toivoon. Oletko toiveikas ihminen? Miksi? Miten toiveikkuus näkyy elämässäsi? Miten toivo vaikuttaa toimissasi? Oletko ollut toiveikas tai toivoton etenkin jossain elämänvaiheessa? Kerro tällaisesta tilanteesta. Miten toivo on ollut osana tilanteissa, joissa et ole tiennyt mitä tulee tapahtumaan? Miten toivo vaikutti tekemiisi päätöksiin? Mitä toivoit? Mitä nyt toivot?
  • Mitä sinulle tulee mieleen sanasta ’toiveikkuus’? Entä sanasta ’toivottomuus’?
  • Mistä toivo on elämäsi aikana kummunnut? Miten lähipiirisi (esimerkiksi ystävät ja perhe) vaikuttavat omaan toiveikkuuteesi? Oletko luontaisesti toiveikas ihminen vai täytyykö sinun tehdä sen eteen työtä? Miten yhteiskunnallinen tilanne vaikuttaa toiveikkuuteesi tai toivottomuuteesi? Näetkö ympärilläsi toiveikkuutta? Mitkä asiat tukevat toiveikkuutta? Onko toiveikkuus toivottavaa? Miksi?
  • Koetko oman tulevaisuutesi toiveikkaana? Miten suhtautumisesi tulevaisuuteen on vaihdellut elämäntilanteen mukaan? Millaisia kokemuksia sinulla on tilanteista, joissa toivon merkitys on korostunut? Kuvaile kokemuksiasi.

Henna Heinäjärvi käyttää aineistoa pro gradu -työhönsä Turun yliopistossa tulevaisuudentutkimuksen kansainvälisessä maisteriohjelmassa.

Tiedotamme keruun tuloksista syksyllä 2017. Arvomme kaikkien osallistuneiden kesken kirjapalkintoja.

Lisätietoja: SKS:n arkisto, puh. 0201 131 240, keruu@finlit.fi

Vastausohjeet

Kirjoita omalla kielelläsi ja tyylilläsi. Tekstien pituutta ei ole rajoitettu. Kirjoita vastaukseesi suostumuksesi siihen, että lähettämäsi aineisto arkistoidaan nimellä tai nimimerkillä SKS:n arkistoon.

Otamme vastaan myös valokuvia. Lähettämällä kuvat verkkolomakkeella annat suostumuksesi kuvien arkistointiin SKS:n arkistoon sekä niiden tutkimiseen, julkaisemiseen ja esittämiseen arkiston voimassa olevia sääntöjä noudattaen. Muista kuvaluovutuksista pyydämme ottamaan yhteyttä osoitteeseen arkistokuvat@finlit.fi.

Tutustu SKS:n arkiston keruuohjeisiin.

Lähetä kirjoituksesi 31.8.2017 mennessä

  • alla olevalla lomakkeella tai
  • postitse osoitteeseen Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, arkisto, PL 259, 00171 Helsinki, merkitse kuoreen tunnus ”Toivo” tai
  • sähköpostin liitetiedostona osoitteeseen keruu@finlit.fi, merkitse aihekenttään tunnus ”Toivo".
Jos kirjoituksesi ylittää 5 000 merkkiä, liitä teksti tiedostona.