Naisyrittäjyys

Kuvassa Minna Canthin Perilliset -sekatavarakaupan apulaiset rva Frondelius ja rva Kostiainen. Kuva yksityisomistuksessa, digitointi: VB-valokuvakeskus.
Minna Canth: Ei sitä tiennyt ennenkuin oli kokenut

Minna Canthista tuli yrittäjä, kun hän otti vastuulleen isänsä perustaman kauppaliikkeen Kuopiossa 1880. Menestys kauppiaana mahdollisti Canthin työn kirjailijana, journalistina ja yhteiskunnallisena vaikuttajana.

Kuvassa Minna Canthin Perilliset -sekatavarakaupan apulaiset rouva Frondelius ja rouva Kostiainen. Kuva yksityisomistuksessa, digitointi: VB-valokuvakeskus.

Muistitietokeruu 5.9.2017–19.3.2018

Millainen on nainen yrittäjänä? Kerro oma tarinasi!

Mikään ala ei ole naisyrittäjille vieras. Naiset ovat vetäneet sekä pieniä että suuria yrityksiä yksin ja yhdessä. Keräämme nyt muistoja ja kokemuksia naisten yritystoiminnasta. Olemme kiinnostuneita kaiken kokoisista naisten perustamista tai pyörittämistä yrityksistä.

Kerro meille muistosi naisyrittäjänä toimimisesta. Jos suvustasi löytyy naisyrittäjiä, voit jakaa myös heidän tarinansa.

 • Miten urasi yrittäjänä alkoi? Mistä sait kipinän ryhtyä yrittäjäksi? Oliko sinulla esikuva, joka rohkaisi sinua valitsemaan yrittäjyyden? Oliko uravalinta sinulle itsestään selvä vai löysitkö itsesi yllättäen yrityksen johdosta?
 • Oliko omiin visioihin luottaminen alusta alkaen helppoa? Haaveilitko yrittäjäksi ryhtymisestä pitkään ennen lopullista päätöstä? Päädyitkö yrittäjäksi toiselta alalta – miksi?
 • Kuinka kouluttauduit tai valmistauduit yrittäjyyteen? Haitko starttirahaa tai muita avustuksia toiminnan käynnistämiseksi? Miten uusi ura lähti käyntiin? Vastasiko yrittäjyys mielikuviasi?
 • Toimitko päätoimisena vai osa-aikaisena yrittäjänä muun toimen ohessa? Miten päädyit osa-aikaiseksi yrittäjäksi, ja uskaltaisitko hypätä kokoaikaiseksi yrittäjäksi?
 • Kerro yrityksesi menestystarina. Tuliko menestys yllätyksenä vai luotitko itseesi yrittäjänä alusta alkaen? Miten muut suhtautuivat menestykseesi?
 • Oletko kokenut konkurssin? Kuinka hankaluudet alkoivat ja kuinka selvisit niistä? Kadutko yrittäjäksi ryhtymistä, vai oletko tyytyväinen valintaasi kaikesta huolimatta?
 • Oletko myynyt oman yrityksesi? Miltä omasta yrityksestä luopuminen tuntui? Mitä ryhdyit yrittäjäurasi jälkeen tekemään ja miksi?
 • Miten se, että olet nainen, on vaikuttanut yrittäjyyteesi?

Tiedotamme keruun tuloksista keväällä 2019. Vastaajien kesken arvomme palkintoja.

Keruun järjestävät Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Minna Canthin seura ja Suomen Yrittäjänaiset.

Lisätietoja:
SKS:n arkisto, puh. 0201 131 240, keruu@finlit.fi

Vastausohjeet

Kirjoita omalla kielelläsi ja tyylilläsi. Tekstien pituutta ei ole rajoitettu. Kirjoita vastaukseesi suostumuksesi siihen, että lähettämäsi aineisto arkistoidaan nimellä tai nimimerkillä SKS:n arkistoon.

Otamme vastaan myös naisyrittäjyysaiheisia valokuvia. Lähettämällä kuvat verkkolomakkeella annat suostumuksesi kuvien arkistointiin SKS:n arkistoon sekä niiden tutkimiseen ja julkaisemiseen arkiston sääntöjä noudattaen. Muista kuvaluovutuksista ota yhteyttä arkistokuvat@finlit.fi.

Tutustu SKS:n arkiston keruuohjeisiin.

Lähetä kirjoituksesi 19.3.2018 mennessä

 • alla olevalla lomakkeella tai
 • postitse osoitteeseen Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, arkisto, PL 259, 00171 Helsinki, merkitse kuoreen tunnus ”Naisyrittäjyys” tai
 • sähköpostin liitetiedostona osoitteeseen keruu@finlit.fi, merkitse aihekenttään tunnus ”Naisyrittäjyys".
Jos kirjoituksesi ylittää 5 000 merkkiä, liitä teksti tiedostona.