Tiedonjulkistamisen valtionpalkinto Mai Allolle

Yhdessä ilmakehässä
15.9.2017 - 10:15
Valtiotieteen lisensiaatti, luonnontieteiden kandidaatti Mai Allo saa tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon teoksestaan "Yhdessä ilmakehässä. Tieteen huipulle ydinturman jäljiltä". Allon kirja on kuvaus pitkästä marssista tieteen huipulle.

Mai Allon kirja Yhdessä ilmakehässä. Tieteen huipulle ydinturman jäljiltä (SKS 2016) on kiehtova ja mukaansatempaava kuvaus suomalaisesta ilmakehätutkimuksesta. Kirja on värikäs ja elämänmakuinen kuvaus ja tarina intohimosta tutkimukseen, sen iloista ja suruista, onnistumisista ja epäonnistumisista.

Nyt Suomi on ilmakehätieteiden suurvalta. Allon teos on kuvaus uuden tieteenalan noususta hapuilevan alun jälkeen läpimurtoihin, tieteen kärkeen ja edelläkävijäksi. Suomalaisten ilmakehätutkijoiden monitieteinen verkosto on tehnyt lähes neljänkymmenen vuoden ajan maailmanlaajuista huomiota saanutta pioneerityötä.

Mai Allo on onnistunut yleistajuistamaan vaikeat tutkimuskohteet ja -kysymykset. Kuvaamalla tutkijoiden arkista aherrusta teos kertoo, miksi pitkäjänteinen perustutkimus on tärkeää. Ne tutkimustulokset, jotka ovat nostaneet yksikön tieteen huipulle, perustuvat vuosikymmeniä jatkuneelle kärsivälliselle ja huolelliselle työlle, mikä ei näy uutisotsikoissa. Kaupalliset sovellukset, kuten hiukkaslaskuri tai räjähdesensori, eivät olisi koskaan syntyneet ilman vahvaa panostusta perustutkimukseen.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää vuosittain tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan esityksestä. Tiedonjulkistamisen valtionpalkintoja on myönnetty vuodesta 1968.