Ensimmäinen kattava elämäkerta Kalle Päätalosta murtaa myyttejä

21.9.2017 - 08:00
Kalle Päätalo – Kirjailijan elämä paljastaa, ettei rehellisenä tunnettu Päätalo suinkaan pysynyt aina totuudessa omaelämäkerrallisessa Iijoki-sarjassaan. Ensimmäinen elämäkertateos Päätalosta esittelee ristiriitaisen ja omaleimaisen kirjailijan vaiheet uudessa valossa.

Kirjailijan elämä tuo esiin todellisen, inhimillisemmän Kalle Päätalon: epävarman, pikkutarkan, työhönsä liikaakin uppoutuvan miehen kirjavine naissuhteineen. Elämäkerta toimii avaimena Päätalon tuotantoon. Se avaa kuka kukin romaanihenkilö oli todellisessa elämässä ja milloin kirjailija poikkesi totuudesta.

”Mistäpä muualta Päätalo, todellisuuden vanki, olisi hakenut teoksiinsa esikuvat kuin omasta elämästään”, toteaa elämäkerran kirjoittanut Ritva Ylönen.

Kalle Päätalo – Kirjailijan elämä on ensimmäinen kattava elämäkerta vuosikymmenestä toiseen levikkilistojen kärjessä pysytelleestä kirjailijasta. Sen on kirjoittanut Suomen ainoa Päätalon tuotannosta väitellyt kirjallisuudentutkija Ritva Ylönen, jonka omatkin juuret ovat Kainuussa.

Teos seuraa vaihe vaiheelta, millaisen elämän vetovoimainen kirjailija eli. Se käy läpi Päätalon elämän käännekohtia ja kriisivaiheita, kuten Päätalon omia ja hänen isänsä mielenterveysongelmia sekä suhdetta aviottomaan poikaansa.

Ritva Ylönen omistaa Päätalo-elämäkertansa kaltoin kohdelluille lapsille. Sen vuoksi hän lahjoittaa puolet tekijänpalkkioistaan Pelastakaa Lapset ry:lle.

FT Ritva Ylönen on johtava Päätalo-tutkija ja -asiantuntija.

Kirja SKS:n verkkokaupassa.