Kirjallisuutta

SKS:n julkaisuja

Pääsiäispilke
Alkuvuoden juhlakappaleita

Toimittanut Juha Nirkko
Helsinki: SKS, 2000

Käytännöllinen kirjanen pääsiäisen alusajan iloksi. Virpomisloruja, leikkejä, reseptejä ja tietoa paaston aikaan ja pääsiäiseen liittyvistä perinteistä ja uskomuksista.
Teos on kurkistus 1900-luvun alkupuoliskon pääsiäis- ja kevätlehtiin ja Kansanrunousarkiston ehtymättömiin varantoihin. Se muistuttaa osaltaan, ettei pääsiäisessä ole tärkeintä piina vaan siitä pääseminen, ilon pilkahdus.

 

Pääsiäinen
Juhlatietoa, kuvia ja kertomuksia

Toimittanut Juha Nirkko
Helsinki : SKS, 1997

Kuvia ja kuvauksia pääsiäisen vietosta 1800-luvun lopulta vuoteen 1991. Kirja kertoo myös pääsiäisjuhlan juurista ja tarkastelee alkuvuoden juhlapäivien taustoja.

Kristuksen ylösnousemusta on juhlittu maassamme jo kahdeksan vuosisadan ajan, niin katolisin, ortodoksisin kuin luterilaisinkin menoin. Esikristilliset piirteet ovat eläneet sitkeästi pääsiäisen perinteessä. Korkeauskonnosto on saatu myös runsaasti uusia aineksia kansanomaisiin uskomuksiin ja kertomuksiin.

Kevätpäiväntasaus, täysikuu, noidat, hedelmällisyys ja heräävä luonto kiehtovat mieliä. Pääsiäinen on kuitenkin ennen muuta hiljentymisen ja itsetutkiskelun aikaa. Kärsimysnäytelmän henkilöt ja käänteet tekevät mietteliääksi. Oikeudenmukaisuuden, valtapelin ja tuonpuoleisen kysymykset ovat aina ajankohtaisia.

"Nirkon teos on tulevina vuosina tärkeimpiä lähteitä, kun pääsiäisestä puhutaan. Kirja kelpaa vaikka opetusaineistoksi."
Risto Laine, Turun Sanomat.

" - pääsiäiskirjassa on teoriaa ja tunnelmaa."
Anni-Elina Karvonen, Yliopisto.

 

Juhlakirja
Suomalaiset merkkipäivät
Toimittanut Urpo Vento
Helsinki: SKS, 1979.
Kalevalaseuran vuosikirja 59, loppuunmyyty.

 

 

Vanhat merkkipäivät
Toimittanut Jouko Hautala,
kuvittanut Erkki Tuomi.

Vanhat merkkipäivät sisältää satoja tarinoita, sananparsia ja kuvauksia jo unohtumassa olevista kalendaarisista tavoista. Kansanomainen merkkipäiviin liittyvä perimätieto käsittää lähes kaikki ihmiselämän alat. Metsästys, kalastus, karjanhoito ja mitä erilaisimmat toimet aina rakennuspuiden kaatamisesta syöpäläisten hävittämiseen asti ovat siinä edustettuina. Tärkeä sijansa on myös maanviljelykseen liittyvillä määräpäivillä, sään ja vuodentulon ennustamisella.

Jouko Hautalan toimittama, seitsemänteen painokseen ehtinyt käsikirja on avain vanhaan maalaiselämään. Sen sisältö käy sitä kiinnostavammaksi mitä eksoottisempana koemme entisajan merkkipäivien vieton tapaninajoineen, trulleineen, juhannustaikoineen, sään ja onnen enteineen. Helsinki, SKS, 1948. 7. p. 2000.